4 trendy w projektowaniu wnętrz restauracji 2017

  1. Surowe materiały
  2. Więcej prywatności
  3. Podwieszane rozwiązania dla sufitów
  4. Otwarte kuchnie

1. Surowe materiały

W Polskich restauracjach coraz wyraźniej odznacza się trend projektowania wnętrz restauracji w klimacie eko. Kreowanie marki restauracji poprzez stosowanie naturalnych, przyjaznych środowisku materiałów pozostawia na klientach wrażenie gościnności i swojskości. Efekt ten łatwo uzyskać przy zastosowaniu do wystroju wnętrza surowych materiałów, które pozostawiają na odwiedzających wrażenie naturalności i swobody. Surowe, rustykalne drewno w jasnych kolorach w połączeniu z surową,  szlifowaną stalą lub cortenem jest bardzo dobrze znanym nam zabiegiem stylistycznym w projektowaniu wnętrz restauracji i kawiarnii. Dowodem na trend są nowo wdrażane koncepty obiektów w dużych sieciach restauracyjnych, a także coraz częstsze realizacje w niezależnych, lokalnych restauracjach i kawiarniach.

 

 

2. Więcej prywatności

W lokalach gdzie duże znaczenie ma dobre rozplanowanie miejsc do konsumpcji bardzo dobrze sprawdza się podział przestrzeni na część open space oraz wydzielonych osobno stref gdzie odwiedzający mogą zaznać nieco więcej intymności. Do osiągnięcia tego efektu doskonale nadają się, wpisujące się dodatkowo w akapit o surowych materiałach, industrialne ścianki i loftowe drzwi przesuwne. Przepierzenia pomiędzy stolikami lub lożami można także wykonać z ciętych laserowo paneli ściennych z lakierowanej proszkowo stali lub cortenu. Kształty wycinanych wzorów można dopasować do stylu wnętrza wykorzystując chociażby geometryczne formy w stylu art-deco lub motywy florystyczne.

3. Podwieszane rozwiązania sufitowe

Większego niż wygląd ścian znaczenia nabierają sposoby na wykończenie sufitu. Coraz więcej restauratorów decyduje się na podkreślenie kreatywnego charakteru swoich restauracji i kawiarni poprzez zindywidualizowane, podwieszane sufity wykonywane na zamówienie. Jedynym ograniczeniem jakie istnieje jest wyobraźnia architekta i budżet inwestora. Podwieszane panele sufitowe wykonane ze stalowej siatki cięto-ciągnionej mogą przybierać dowolny kształt i funkcję. Oprócz dodatkowej dekoracji, podwieszane konstrukcje sufitowe mogą służyć jako maskowanie lub przygaszenie wyraźnie odkrytych w industrialnych wnętrzach ciągów technicznych i instalacji wentylacyjnych.

4. Otwarte kuchnie

Trend, który dobrze znamy już z przeszłości powoli wraca do łask. Restauratorzy chcący podkreślić ekologiczny charakter swojej restauracji oraz budować zaufanie klienta decydują się na tworzenie otwartych kuchni, gdzie gość może śledzić losy swojego zamówienia na własne oczy. Do wydzielenia specjalnych stref kuchennych w obrębie sal konsumpcyjnych doskonale sprawdzają się loftowe szklenia i drzwi przesuwne. Pozwalają one na zachowanie otwartego charakteru kuchni przy jednoczesnym jej wyodrębnieniu, a systemy loftowych drzwi przesuwnych gwarantują maksymalną funkcjonalność i dodatkową atrakcje dla odwiedzających restaurację klientów.