Restauracja to wyjątkowe miejsce, w którym klienci nie tylko chcą spróbować dobrego jedzenia czy wina, ale także odpocząć i zrelaksować się. Na klimat w restauracji wpływ ma wiele czynników, między innymi oświetlenie, dodatki, profesjonalna obsługa, a także odpowiednio dobrane meble restauracyjne. Muszą być nie tylko eleganckie, pasujące stylem do atmosfery wnętrza, ale także komfortowe, wygodne i łatwe w czyszczeniu.
Funkcjonalne meble restauracyjne
Nowoczesne wnętrza restauracyjne łączą w sobie elegancję, prostotę i praktyczność. Coraz większą popularnością cieszą się meble drewniane z elementami z aluminium lub stali. Są stabilne, wygodne w użytkowaniu, a dla obsługi łatwe w czyszczeniu. Dodatkowo w prosty sposób można z nich stworzyć ciekawe loftowe aranżacje, które sprawią, że goście Twojej restauracji poczują się komfortowo i docenią stylowe wnętrze.
Jakie meble do restauracji wybrać?
Jednym z najważniejszych elementów wystroju restauracji czy baru będą stoły. Powinny być stabilne, posiadać łatwo zmywalne blaty, a przy tym powinny doskonale wyglądać w pomieszczeniu i pasować stylistyką do pozostałych mebli. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią wysokość stołu i dobrać do niej krzesła, tak aby goście mogli w wygodny sposób jeść i nieskrępowanie rozmawiać.
Stoły jadalniane zazwyczaj mają około 74-76 centymetrów wysokości. Specjaliści uznają taką wysokość za optymalną dla osoby dorosłej, która chce wygodnie spożyć posiłek. Decydując się na zakup stołu warto uwzględnić także przestrzeń na jego blacie. Zakłada się, że prostokąt o wymiarach 40 na 60 cm jest wystarczający do swobodnego operowania sztućcami.
Dopełnieniem stołów są wygodne krzesła, które także nie mogą być ani zbyt wysokie, ani zbyt niskie. Istotnym elementem wystroju restauracji jest także lada oraz wysokie fotele przy barze tzw. hokery. Warto zadbać o to, aby ta strefa także była komfortowa. Klienci będą w niej czekać na odbiór stolika, a niektórzy odwiedzą Twój lokal i zajmą miejsce przy barze w celu zjedzenia szybkiego lunchu.
Meble do restauracji muszą być solidne
Kluczową cechą dobrych mebli restauracyjnych jest ich trwałość. Będą przecież eksploatowane znacznie intensywniej, niż domowe stoły czy krzesła. Choć kuszące może być wyposażenie restauracji w tanie meble z sieciowych sklepów i przystanie na tymczasowe trendy wnętrzarskie, na dłużą metę warto sięgnąć po najtrwalsze materiały: drewno i metal. Nie tylko przetrwają lata w dobrej formie, ale też nie stracą po kilku sezonach swojego ponadczasowego, szlachetnego charakteru.
Wybierając meble do restauracji warto zasięgnąć opinii fachowców. Marka Icon-Concept od wielu lat zajmuje się produkcja mebli użytkowych – sklepowych, restauracyjnych czy używanych na stacjach benzynowych. Nasza wiedza, doświadczenie, a także indywidualne podejście do każdego klienta, sprawiają, że nasze meble są praktyczne i w 100% odpowiadają Twoim potrzebom.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą mebli marki Icon-Concept .