Swiatowe trendy w restauracyjnym guest experience
Rynek restauracji w Polsce zmienia się bardzo dynamicznie. Restauratorzy nie rywalizują już jedynie walorami smakowymi i jakością serwowanych potraw. Bardzo ważnym aspektem w prowadzeniu lokalu gastronomicznego staje się kreowanie silnych wrażeń, które wpłyną na wzmocnienie pozytywnych wspomnień z wizyty. “Experience” jakiego ma doświadczać gość podczas wizyty wychodzi zdecydowanie poza wrażenia odbierane podniebieniem.
Światowymi sensacjami stają się doświadczenia związane z “show” w trakcie serwisu. Doskonałym przykładem charakterystycznego dla restauracji elementu przedstawienia, jest fenomen “Salt Bae”. W ubiegłym roku internetową sensacją, której zalążek znalazł się na instagramie, było efektowne solenie steków w charakterystycznym geście w wykonaniu właściciela sieci steak-house’ów Nusr-Et. Gest solenia stał się swojego rodzaju memem krążącym po internecie, naśladowanym przez użytkowników oraz gwiazdy. Obecnie w każdej restauracji sieci kelnerzy serwują steki soląc je w charakterystyczny sposób. Nusr-Et to sieć restauracji serwującej steki z dojrzewającej wołowiny. Restaurator zapewnił sobie sukces niebanalnym marketingiem, stawianiem na customer-experience oraz bardzo wysoką jakością serwowanych potraw. Obecnie profil restauracji na instagramie śledzi 12mln użytkowników, restauracje znajdują się w Turcji, Dubaju, Abu Dhabi, Miami, Nowym Jorku a sieć planuje kolejne lokalizacje i globalną ekspansję.
Guest experience w Polsce – otwarta kuchnia w restauracji
Nie każdy restaurator ma szanse na powtórzenie sukcesu ‘Salt Bae’ natomiast wielu decyduje się na inny element show w postaci otwartej kuchni. Otwarta, przeszkolna kuchnia pozwala na ukazanie procesu przygotowania potraw w najczystszej postaci. Goście restauraci mają okazję przyjrzeć się sprawnej i efektownej pracy szefów kuchni. Według wielu publikacji branżowych kreowanie silnego guest experience jest kluczem do stworzenia unikalnego biznesu oraz zagwarantowania sobie dużego grona powracających klientów.
Otwarta kuchnia w restauracji – co warto wziąć pod uwagę
Zastanawiając się nad otwartą kuchnią nie trudno o znalezienie argumentów za. Efektowne rozwiązanie zdaje się nieść same zalety, ale planując takie rozwiązanie należy wziąć pod uwagę kilka kwesti jak np:
Możliwośći lokalu
Nie każdy lokal ma możliwość zaprojektowania i zrealizowania otwartej kuchni, lub czasami koszt inwestycji może być bardzo wysoki ze wględu na konieczność adaptacji i przebudowy istniejących rozwiązań. W takim przypadku warto rozważyć częściowe otwarcie kuchni np w postaci przeszklonego baru lub umiejscowienia jednego ze stanowisk roboczych bliżej klienta.
Design
Widoczna dla klienta kuchnia musi być efektowna, dlatego warto ją przemyślanie zaplanować podczas projektowania restauracji. Zaplanowanie ciągu technologicznego powinno zakładać umiejscowienie na widoku najbardziej efektownych stanowisk, charakterystycznych dla danej restauracji. Niektóre stanowiska jak np prep warto umiejscowić na drugim planie ze względu na niską atrakcyjność wykonywanych na nim czynności.
Estetyka i higiena pracy
Otwarta kuchnia obnaża wszystkie szczegóły i ewentualne mankamenty związane z pracą na kuchni. Bardzo ważna staje się wówczas higiena i planowanie pracy. Mniej doświadczeni szefowie kuchni pracujący chaotycznie pośród stert nieumytych naczyń mogą okazać się nie do końca tym co nasi goście chcieli by zobaczyć. Należy pamiętać, że otwarta kuchnia zapewni porządany efekt tylko i wyłącznie w połączeniu dobrego projektu z dobrym jego wykorzystaniem w postaci efektownej pracy i nieskazitelnej higienie pracowników kuchni.
Jak wydzielić otwartą kuchnię w restauracji
Przy zachowania transparentności i dobrej widoczności w kuchni i zachowaniu minimum prywatności dla pracujących w niej szefów świetnie sprawdzają się szklane ściany w metalowych ramach Icon Loft . Projektowane i produkowane na zamówienie będą dopasowane w 100% do potrzeb wnętrza restauracji z zachowaniem istotnych funkcjonalności. Szklenia Icon Loft są rozwiązaniem na które decudują się restauracje i bistra w Polsce i za granicą.
Kompleskowe rozwiązania dla restauracji
W Icon Concept świadczymy kompleskowe usługi dla restauracji i kawiarni. Projektujemy i realizujemy skomplikowane projekty na zamówienie. Mamy doświadczenie w realizacjach wnętrz komercyjnych realizowanych w galeriach handlowych oraz w zabytkowych kamienicach.