Meble do restauracji – jak wybrać wykonawcę?
Otwarcie restauracji, lub innego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie – zarówno pod kątem organizacyjnym jak i finansowym. Proces otwierania restauracji wiąże się z wieloma aspektami, z których zwłaszcza mniej doświadczeni przedsiębiorcy mogą z początku nie zdawać sobie sprawy. Jako dostawca kompleksowych rozwiązań dla branży HoReCa zebraliśmy kilka porad, które mamy nadzieję, ułatwią przyszłym restauratorom podjęcie decyzji o wyborze wykonawcy.
Projekty vs projekty – wycena
Wielu restauratorów korzysta przy tworzeniu nowego lokalu z usług projektanta wnętrz. Projektanci tworzą koncepcje, komunikację, lay-out, układy funkcjonalne, czasem nawet projekty technologiczne. Warto dobrze zorientować się co wchodzi zakres prac projektanta i upewnić, że mamy w nim projekt mebli. Dobrze przygotowany projekt, zawierający wymiary, podział funkcjonalny, wybrane materiały przyspieszy proces zebrania ofert od wykonawców. Projekty niedokładne, bez doprecyzowanych materiałów i rozwiązań dadzą wolną rękę firmom dostarczającym meble do restauracji, co będzie skutkowało trudnością w dobraniu obiektywnych i prostych kryteriów oceny ofert. Na przykład – dobór materiałów i ich zamienników znacząco wpływa na cenę i jakość wybranych rozwiązań – z pozoru atrakcyjna oferta może okazać się później błędem, o ile nie mamy dużej znajomości rynku meblowego oraz wiedzy na temat dostępnych materiałów.
Szybko-tanio-dobrze – porównywanie ofert
Popularna grafika krążąca po internecie trafnie opisuje trudność w znalezieniu oferty idealnej. Wnioski są oczywiste i nie wymagają komentarza – wykonawcy dobrzy mają duże obłożenie i jeżeli dobrze się poszuka, nietrudno o znalezienie oferty tańszej od oferowanej przez sprawdzonego wykonawcę. Każdy inwestor, szukający mebli do restauracji ma inne priorytety i kryteria oceny ofert, ale są elementy kluczowe w ocenie każdej oferty:
- Umowa – czy firma oferuje swój wzór, jak przedstawiają się zapisy dot. warunków płatności, kar umownych za opóźnienia ze strony dostawcy, jakiej gwarancji udziela wykonawca, czy wykonawca oferuje naprawy także po zakończeniu okresu gwarancyjnego
- Tworzenie dokumentacji warsztatowej – czy w zakres prac wykonawcy wchodzi taka dokumentacja, czy wykonawca przekazuje ją do zatwierdzenia zamawiającemu, czy ta dokumentacja stanowi o sposobie wykonania zamówienia oraz jest podstawą do oceny zgodności towaru z zamówieniem
- Montaż – czy w zakres oferty wchodzi usługa montażu, czy wykonawca dokonuje pomiarów z natury
- Materiały – czy umowa lub dokumentacja w jasny sposób określa zastosowane materiały, ich wykończenie; czy wykonawca dostarcza próbki wybranych materiałów i rozwiązań, czy wykonawca daje możliwość obejrzenia stosowanych rozwiązań np. w showroomie, biurze firmy
- Atesty, certyfikaty – niektóre obiekty jak np. galerie handlowe wymagają od najemców wskazania odpowiednich certyfikatów i atestów dotyczących stosowanych materiałów np w zakresie niepalności
Koordynacja projektu – rozwiązania kompleksowe
W projektach lokali gastronomicznych stosuje się meble restauracyjne bardzo różnych rodzajów. W zakres tego szerokiego pojęcia wchodzą:
- krzesła
- ławki i kanapy tapicerowane
- stoły i stoliki
- meble na zamówienie
- nietypowe dekoracje i elementy komunikacji wizualnej
- zabudowy barów
- pomocniki kelnerskie
- regały, winiarki, szafki kelnerskie
- podwieszane konstrukcje barowe
- rozwiązania na wymiar ze stali nierdzewnej (kuchnia, wydawka)
Kompletując wszystkie potrzebne elementy staniemy przed wyborem dokonania zakupów poszczególnych pozycji w wyspecjalizowanych firmach lub skorzystania z oferty kompleskowych rozwiązań. Firmy świadczące takie rozwiązania przejmują ciężar koordynacji prac i zamówień, pozwalając inwestorowi na skupienie się na innych istotnych problemach, które mnożą się przed otwarciem lokalu. W Icon Concept oferujemy właśnie takie rozwiązania, skierowane do przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Wyposażamy w meble kawiarnie, restauracje, bary i inne koncepty gastronomiczne. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj.